Güzel Dinimiz İslamiyet

YOLCULUKTA NAMAZ

Bir kimse 15 günden az kalmak niyeti ile yüzdört kilometre (104 km) ve daha uzak bir yere giderse misafir olur.

Seferi veya misafir olmak demek, yolcu olmak demektir. Misafir, dört rek’atli farz namazları iki rek’at kılar, îmâma uyarsa, yine dört rek’at kılar.

Seferi olan bir kimse, mest üzerine 3 gün, 3 gece mesh edebilir. Orucunu bozabilir. Yolcu rahat ise orucunu bozmaması daha iyidir. Kurban kesmesi vâcib olmaz.

Namaz vaktinin sonunda sefere çıkan kimse bu namazı kılmamış ise, iki rekât kılar. Fakat vaktin sonunda vatanına gelen, bu vaktin namazını kılmamış ise dört rek’at kılar.

Üç, dört tekerlekli olup da, hayvana bağlanmadan yerde düz duran araba otobüs, tren yürümüyor ise, sedir gibidir, içinde farz namaz ayakta kılınabilir. Araba gidiyorsa hayvan gibidir. Farzları ve vâcibleri, yolculukta zaruret olmadıkça hayvan üzerinde kılmamalıdır. Vasıtaları durdurup, kıbleye karşı ve ayakta kılmalıdır. Bunun için vasıtaya binmeden gerekli tedbirleri önceden almalıdır.

Otobüste, trende, dalgalı denizde kıbleye dönemiyenlerin namazda göğsü kıbleden ayrılırsa namaz bozulur. Farz namazları kılınmış olmaz. Vasıtayı durdurup kıbleye dönemiyenler, yolda oldukları müddetçe Mâlikî veya Şâfi’î mezhebini taklid ederek, öğle ile ikindiyi ve akşam ile yatsıyı, cem edebilir. Yâni seferde iken bu iki namazı birbiri arkasına kılar. Çünkü bu mezheblerde seferde iken ikindiyi öğle namazı vaktinde ve yatsıyı akşam namazı vaktinde takdim ederek kılmak, veyahut öğleyi ikindi vaktinde ve akşamı, yatsı namazı vaktine tehir ederek, iki namazı bir arada kılmak câizdir.

Bunun için, Hanefî mezhebinde olan yolda kıbleye dönemiyecek ise, yola çıktıktan sonra, gündüz bir yerde durduğu zaman, öğle vaktinde öğleyi kılınca hemen ikindiyi de kılmalı, gece durulduğu zaman, yatsı vaktinde akşamı ve sonra yatsıyı bir arada kılmak ve bu dört namaza niyet ederken (Şâfi’î veya Mâlikî mezhebini taklid ederek eda ediyorum) diye niyet etmeli, yâni kalbinden geçirmelidir. Meselâ, ikindi namazını takdim ederek öğleyin kılacaksa, niyet edip önce 2 rek’at öğle namazının farzının peşinden hemen 2 rek’at ikindinin farzı kılınır. Yâni farzlar peş peşe kılınır. Yola çıkmadan veya yolculuk bittikten sonra, iki vaktin namazı birlikte kılınmaz.

Bizimle iletişim geçin.

İletişim

Hanımlara Rehber Bilgiler

     Görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir! Amacımız size her zaman daha iyi hizmet verebilmektir.

     Bizimle paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ya da şikayetiniz varsa ilgili "İletişim Formu"nu doldurarak bize iletebilirsiniz. Bildiriminizi en kısa sürede değerlendirip size geri döneceğiz.

Takip Edin!

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve e-posta yolu ile iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Formu