Güzel Dinimiz İslamiyet

Yeme-İçme Âdâbı

Müslüman, yerken ve içerken şu hususlara muhakkak dikkat etmelidir:

1-  Yemek, helâlinden kazanılmış olmalı, şüphelilerden uzak durmalıdır. Helâl kazanıp helâl yemek farzdır. Allahü teâlâ buyuruyor ki: (Helâl ve temiz yeyin ve salih âmel işleyin!)

2-  Allahü teâlânın razı olacağı hizmetleri yapmak niyetiyle yenen yemekler ibâdettir.

Yemekten önce elleri yıkamak ibâdet olduğundan namaz için abdest almağa benzer. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Yemekten önce elleri yıkamak fakirliği, yemekten sonra yıkamak ise günâhları giderir.)

3-  Yemeği zevk için değil, Allahü teâlânın rızâsına uygun hizmetleri yapabilmek için ve ibâdet edebilmek için yemelidir. Doyduktan sonra tıka basa yemek zararlıdır.

4-  Yemek, aile efradıyla veya birkaç kişiyle yenmelidir. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
(Birlikte yenen yemek, bereketli olur.)
(Yemeğin hayırlısı kalabalıkla yenenidir.)

5- Yemeğe “Besmele” ile başlamalı, sonunda “Elhamdülillah” demelidir. Tuz ile başlayıp tuz ile bitirmelidir. Lokmaları küçük almalı, iyi çiğnemelidir. Önünden yemelidir.

6-  Sağ el ile yemeli ve içmelidir.

7-  Ayakta ve yürürken yemek yememeli ve su içmemelidir.

8-  Su içerken bir solukda içmeyip üç defada içmeli. Terli iken soğuk su içmemeli, uyku arasında su içmemeli, çok su içmemelidir. Bunların hepsinin vücuda zararları vardır.

9-  Bir toplantıda su istendiği zaman, su vermeğe baş tarafdan ve sağdan başlamalıdır.

10-  Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Su içeceğiniz vakit, ayakda içmeyiniz! Vücûdünüze zararlıdır. Yalnız abdestden artan su ve zemzem-i şerîf ayakda içilebilir.)

11- Çok sıcak ve çok soğuk şeyler yememelidir. Sağlığa zararlı olur.

12-  Ekmek ufaklarına hürmet etmeli, çöpe atmamalıdır. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Düşen ekmek ufaklarını yiyen darlık görmez ve çocukları ahmak olmaz.)

13-  Yemeği arkadaşlarla yemek çok faziletlidir. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Arkadaşlarınızla sofrada oturmayı uzatın. Çünkü, sofrada geçen zaman huzur-ı ilahide hesap sorulmayan anlardır.)

14-  Yemeğin sonunda şöyle dua etmelidir: “Elhamdülillâhi-llezî eşbe’anâ ve ervânâ min gayri havlin minnâ velâ kuvveh. Allahümme at’imhüm kemâ at’amûnâ, Allahümme’r-zuknâ kalben takıyyen mineş-şirki beriyyen la kâfiren ve şakiyyen. Velhamdülillâhi rabbil-âlemîn.”

14- Yemekten sonra bir saat geçmeyince su içmemelidir. Çünkü zararlıdır.

Bizimle iletişim geçin.

İletişim

Hanımlara Rehber Bilgiler

     Görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir! Amacımız size her zaman daha iyi hizmet verebilmektir.

     Bizimle paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ya da şikayetiniz varsa ilgili "İletişim Formu"nu doldurarak bize iletebilirsiniz. Bildiriminizi en kısa sürede değerlendirip size geri döneceğiz.

Takip Edin!

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve e-posta yolu ile iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Formu