Güzel Dinimiz İslamiyet

Tilâvet Secdesi

Kur’ân-ı kerîmde ondört yerde, secde âyeti vardır. Bunlardan birini okuyanın veya işitenin, mânâsını anlamasa da, bir secde yapması vâcibdir. Başkasının okuduğu yerde bulunan, fakat işitmiyen kimse, secde etmez. Secde âyetlerini yazan, heceleyen secde yapmaz. Tercümesini okuyan veya işiten, bunun secde âyeti olduğunu anlarsa, secde yapar.

Dağlardan, çöllerden ve başka yerlerden aksedip, geri gelen sadâyı işitenlerin ve kuştan işitenlerin secde etmesi vâcib olmaz. İnsan sesi olması lâzımdır. Radyodan, hoparlörden işitilen ses, insan sesi değildir. Bunun hâfızın sesine benzeyen, cansız âlet sesi olduğu bildirilmişdir. Bunun için radyodan ve teypden okunan secde âyetlerini işitenin tilâvet secdesi yapması vâcib olmaz.

Hâid (hayızlı ve lohusa) kadın işitince, secde etmesi vâcib olmaz. Cünüb, abdestsiz ve sarhoş olanın da temizlendikden sonra yapmaları lâzımdır. Bir oturumda bir secde âyetini birkaç defa okuyan ve işiten, hepsi için bir secde eder. Muhammed aleyhisselâmın ism-i şerîfini bir mecliste ilk defa söyleyince veya işitince, salevât okumak da böyle vacibdir. Bir meclisde iki secde âyeti okunursa, iki secde lâzım olur. Namaz kılarken, dışardan secde âyeti işiten namazdan sonra secde eder. Namaz kılması harâm olan üç vakitte secde-i tilâvet yapmak câiz değildir.

Tilâvet secdesi yapmak için abdestli olarak, kıbleye karşı ayakda durup, elleri kulaklara kaldırmadan (Allahü ekber) diyerek secdeye yatılır. Üç kerre (Sübhâne rabbiyel a’lâ) denir. Sonra (Allahü ekber) deyip secdeden kalkınca secde-i tilâvet tamam olur. Önce niyet etmek lâzımdır. Niyetsiz kabul olmaz.

Secde âyetini namazda okuyunca;

  • Hemen ayrıca rükû veya bir secde yapıp ayağa kalkar. Okumasına devam eder.
  • Secde âyetini okuduktan sonra iki üç âyet sonra namazın rükûuna eğilirse ve tilâvet secdesine niyyet ederse, namazın rükûu veya secdeleri, tilâvet secdesi yerine geçer.
  • Cemâat ile kılan, imâm secde âyetini okuyunca imâmın okuduğunu işitmese de, imâmla birlikde, ayrıca bir rükû ve iki secde yapar.
  • Cemâatin rükûda niyyet etmesi lâzımdır. Namaz dışında, sonraya da bırakabilir.

 

Bizimle iletişim geçin.

İletişim

Hanımlara Rehber Bilgiler

     Görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir! Amacımız size her zaman daha iyi hizmet verebilmektir.

     Bizimle paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ya da şikayetiniz varsa ilgili "İletişim Formu"nu doldurarak bize iletebilirsiniz. Bildiriminizi en kısa sürede değerlendirip size geri döneceğiz.

Takip Edin!

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve e-posta yolu ile iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Formu