Güzel Dinimiz İslamiyet

NAMAZ VAKİTLERİ

Sabah Namazı Vakti

Sabah namazı vakti, fecrin doğmasından, yâni şarkta beyazlık başlamasından itibaren, güneş doğuncaya kadardır.

Öğle Namazı Vakti

Öğle namazı vakti, cisimlerin gölgelerinin kısalıp, uzamağa başladığı zamandan (yâni fey-i zevâlden) itibaren başlar ve fey-i zevâle ilave olarak, gölge bir misli veya iki misli uzayıncaya kadar devam eder. Birincisi; iki imâma, yâni İmâm-ı Ebû Yusuf ve İmâm-ı Muhammed’e, ikincisi ise; İmâm-ı A’zam Ebû Hanife’ye “rahmetullahi aleyhim” göredir.

İkindi Namazı Vakti

İmâm-ı Ebû Yusuf ve İmâm-ı Muhammed’e göre; fey-i zevâle ilave olarak gölge kendisini meydana getiren cisim kadar uzayınca ikindi vakti başlar ve güneş kayboluncaya kadar devam eder.

İmâmı A’zam’a göre ise; fey-i zevâle ilave olarak gölge kendisini meydana getiren cismin iki misli olunca başlar, güneş kayboluncaya kadar devam eder.

Fakat, güneş sarardıktan sonra yâni ufuk hattına bir mızrak boyu yaklaşınca, yâni akşam namazı vaktine yaklaşık 40 dakika kala her namazı kılmak haramdır. Yâni ikindi namazını bu kadar geciktirmek haramdır. Yoksa, ikindi namazını kılmamış ise, güneş batıncaya kadar da kılmak lâzımdır.

Akşam Namazı Vakti

Akşam namazı vakti, güneş kaybolduktan sonra başlayıp, şafak kararıncaya yâni batıda; iki imâma göre kırmızılık kayboluncaya, imâm-ı a’zama göre beyazlık kayboluncaya kadar devam eder.

Yatsı Namazı Vakti

Akşam namazı vaktinin çıkmasından itibaren, fecrin ağarmasına kadar devam eder.

İki imâma göre; kırmızılık kaybolunca başlar.

İmâm-ı A’zam’a “rahmetullahi aleyh” göre; yatsının vakti, gökteki beyazlık kaybolunca başlar ki, kışın kırmızılığın kaybolmasından Eylülden Mart ayına kadar 10-12 dakika, Nisanda 12-14, Mayısta 14-18, Haziranda 18-19, Temmuzda 15-19, Ağustosta ise 12-15 dakika sonradır. Yâni iki imâma göre yatsı vakti olduktan sonra, bu süreler kadar bekleyip yatsıyı kılarsa, bütün imâmlara göre kılmış olur. Yatsı namazını özürsüz, gece yarısından sonraya bırakmak tahrîmen mekrûhtur.

Her memleketin namaz vakti, o memleketin ekvatordan uzaklığına ve mevsimlere göre değişir.

Bizimle iletişim geçin.

İletişim

Hanımlara Rehber Bilgiler

     Görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir! Amacımız size her zaman daha iyi hizmet verebilmektir.

     Bizimle paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ya da şikayetiniz varsa ilgili "İletişim Formu"nu doldurarak bize iletebilirsiniz. Bildiriminizi en kısa sürede değerlendirip size geri döneceğiz.

Takip Edin!

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve e-posta yolu ile iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Formu