Güzel Dinimiz İslamiyet

Kötü Huylar ve Bunlardan Kurtulmak Çareleri

Kötü ahlâk; bilgisiz, edepsiz olmaktan ve kötü kimseler ile arkadaşlık etmekten doğan kötü huylardır. Allahü teâlâ, kullarına iyi huylu olmalarını emrettiği gibi, kötü huylardan da kaçınmalarını emretmektedir. Kötü huy, kötü iş yapmaya sebep olur. Kötü ahlâk, ruhumuzun alışkanlık hâline getirdiği kötü huylara denir. Kalbin kötü huylardan temizlenmesi ve bu huyların terkedilmesi lâzımdır.

İnsana dünyada ve âhirette zarar veren her şey, kötü ahlâktan gelmektedir. Yâni, zararların, kötülüklerin başı, kötü huylu olmaktır. Kötülüklerden sakınmağa “Takva” denir. Takva, ibâdetlerin en kıymetlisidir. Çünkü bir şeyi tezyin etmek, süslemek için, önce pislikleri, kötülükleri yok etmek lâzımdır. Bunun için, günâhlardan temizlenmedikçe, taâtlerin, ibâdetlerin faydası olmaz. Kötülüklerden sakınmadıkça ibâdetlerin ve iyiliklerin hiçbirine sevap verilmez. Bütün iyiliklerin temeli takvadır, kötülüklerden sakınmaktır. Herkese her şeyden önce, takva sahibi olmalarını emir ve nasihat etmelidir. Dünyada rahata, huzura kavuşmak, sevişmek, kardeşçe yaşayabilmek, âhirette de, sonsuz azâpdan kurtularak, sonsuz ni’metlere, saâdetlere kavuşmak, ancak kötülüklerden sakınmak ile nasip olur.

Kötü huylar, kalbi, ruhu hasta eder. Hastalığın artması, kalbin, ruhun ölümüne sebep olur. Kötü huyların en kötüsü olan inanmamak ise, kalbin, ruhun en büyük zehiridir, hemen öldürür. Îmânı olmayanın, (Kalbim temizdir. Sen kalbe bak) gibi sözleri, aslı, esası olmayan boş lâflardır. Ölmüş, kokmuş olan kalbin temiz olması” düşünülemez.

Kötü huylar, dînimizin yapılmasını yasak ettiği günâhlardır. Bu günâhların hepsi, ya belli bir organ ile, yahut bütün beden ile yapılır. Günâh işlenen sekiz organ meşhurdur. Bu organlar; kalb, kulak, göz, dil, el, mide, ferc ve ayaklardır. Dünyada ve âhirette saâdete kavuşmak, rahat etmek isteyen kimse, bu organlarının günâh işlemelerine engel olmalıdır. Günâh işlememek, kalbinde meleke, tabiat, yâni alışkanlık hâlini almalıdır. Bunu başarabilen kimseye “Müttekî ve sâlih mü’min” denir. Böyle olan kimse, Allahü teâlânın (velî)sidir. Sevgili kullarından olur. Velî kul olmak için, günâh işlememek huy hâlini almalıdır. Bunu başarıncaya kadar, kendini zorlayarak günâhtan sakınmaya devam etmelidir.

Günâh işlememenin huy hâline gelmesi için kalbin temizlenmesi lâzımdır. Kalbin temizlenmesi, İslâmiyete uymakla olur. İslâmiyet üç kısımdır: İlim, amel ve ihlâs. Emirleri ve yasakları öğrenmek, öğrendiklerine tâbi olmak ve bunları yalnız Allah rızası için yapmaktır. Kur’ân-ı kerîmde, bu üçü de emredilmekte ve övülmektedir.

Bizimle iletişim geçin.

İletişim

Hanımlara Rehber Bilgiler

     Görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir! Amacımız size her zaman daha iyi hizmet verebilmektir.

     Bizimle paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ya da şikayetiniz varsa ilgili "İletişim Formu"nu doldurarak bize iletebilirsiniz. Bildiriminizi en kısa sürede değerlendirip size geri döneceğiz.

Takip Edin!

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve e-posta yolu ile iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Formu