Güzel Dinimiz İslamiyet

Kanlı Günlerde Namazların ve Ramazan Orucunun Durumu

Ramazanda sahurdan yâni imsâk vaktinden sonra, hayzı veya nifâsı kesilen, o gün oruçlu gibi durur, yiyip içmez. Lâkin, oruç olmaz. Fakat, o günün orucunu da kazâ eder.

İmsâk vaktinden sonra hayz gören, o gün gizli yiyip içer. O günkü orucunu sonra kazâ eder. İkindiden sonra görürse de, o günü, yer ve içer. Umûmiyyetle, bir kadın kan görse, namazdan ve oruçtan vaz geçer.

Vakit içinde, namaz kılmadan önce, hayz gören, o vaktin namazını kazâ etmez.

Hayz olmayıp istihâza kanı gelen kadın, idrarını tutamayan veya bir yerinden devamlı kan akan kimse gibi özürlü olur. Kan aksa da, namazını kılar, orucunu tutar. Özürlü olduğu için, her namaz için, o namazın vakti girince abdest alması gerekir. Fakat Mâlikî’yi taklit ederse, abdesti bozulmuş olmaz.

İmsâk vaktinden önce kan kesilse, sabah namazı vaktine, yalnız gusledip elbisesini giyecek kadar zaman olur da, Allahü ekber diyecek kadar fazla zaman kalmazsa, o günün orucunu tutar. Fakat, yatsıyı kazâ etmesi lazım olmaz. Tekbiri söyleyecek kadar da zaman olursa, yatsıyı kazâ etmesi de lazım olur. İftardan önce hayz başlarsa, orucu bozulur. Ramazandan sonra kazâ eder. Namaz içinde hayz başlarsa, namazı bozulur.

Bizimle iletişim geçin.

İletişim

Hanımlara Rehber Bilgiler

     Görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir! Amacımız size her zaman daha iyi hizmet verebilmektir.

     Bizimle paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ya da şikayetiniz varsa ilgili "İletişim Formu"nu doldurarak bize iletebilirsiniz. Bildiriminizi en kısa sürede değerlendirip size geri döneceğiz.

Takip Edin!

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve e-posta yolu ile iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Formu