Güzel Dinimiz İslamiyet

Kabir Ziyareti

Müslümanların kabirlerini ziyaret etmek sünnettir. Ölümü hatırlamak ve ölüden ibret almak için, kabir ziyareti etmek ve sâlihlerin, velîlerin kabirlerinden bereketlenmek de çok sevaptır. İbret almak için, ölünün kabirdeki hâlleri düşünülmelidir.

Sevgili Peygamberimiz buyurdu ki: (Ana-babasının veya ikisinden birinin kabrini her Cumâ günü ziyaret edenin günâhları affolur. Haklarını ödemiş olur.)

Hazret-i Fâtıma, babasının amcası olan Hazret-i Hamza’nın kabrini ziyaret eder. Düzeltir, tamir ederdi. Sevgili Peygamberimiz, müslüman olan akrabasının ve eshâbının kabirlerini ziyaret ederdi.

Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Bir mü’minin kabrini ziyaret ederken, “Allahümme innî es’elüke bi-hürmeti Muhammed aleyhisselâm en la tü’azzibe hâzelmeyyit” derse, o meyyitin azabı kıyâmete kadar kaldırılır.)

Hadîs-i şerîfde buyuruldu ki: (Kabristâna giren kimse, Yâsîn sûresini okusa, o gün meyyitlerin azâbları hafîfler. Meyyitlerin sayısı kadar, ona da sevâb verilir.)

Bir hadîs-i şerîfde de, (Onbir ihlâs okuyup, sevâbı ölülere gönderilirse, mevtâların sayısınca ona da sevâb verilir) buyuruldu.

Peygamber efendimizin yaptığı ve bildirdiği gibi kabir ziyareti şöyle yapılmalıdır:

- Perşembe, Cumâ ve Cumartesi günleri ziyaret edilmelidir. Bu günlerde ziyaret edenleri kabirdekiler tanır.

-  Abdest alınıp, iki rekât namaz kılınarak, sevabı meyyitin ruhuna bağışlanır.

-  Kabristana gelince, önce, (Esselâmü aleyküm yâ ehl-e dâril-kavmil mü’minin! İnnâ inşâallahü an karîbin biküm lâhikûn) veya kısaca (Esselâmü aleyküm yâ ehlel-kubûr) diyerek selâm verilir. Sonra, (Allahümme innî es’elûke-bi hürmet-i Muhammed aleyhisselâm en la tü’azzibe hâzelmeyyit) duası okunur. Mânâsı; “Ey Allahım! Bu ölüye azap edilmemesini, Muhammed aleyhisselâmın hürmetine senden istiyorum” demektir.

Sonra onbir İhlâs-ı şerîf ve bir Fâtiha okur. Kabrin yanına gelince, meyyitin sağ [kabrin kıble] ve ayak tarafından yaklaşıp selâm verilir. Ayakda veya çömelip veya oturup, Bekara sûresinin başını ve sonunu, Yâsîn-i şerîf, Tebâreke, Tekâsür ve bundan başka bildiği çeşitli duâları, tesbihleri okuyup, ziyaret ettiği meyyit ve kabirdekilerin hepsine ve îmân ile ölmüş olanlara dua edilir ve hasıl olan sevâblar ruhlarına hediye edilir.

Kabir ziyâret ederken, kıbleyi arkada bırakıp, meyyitin yüzüne karşı oturup selâm vermek müstehabdır. Kabre el, yüz sürülmez, öpülmez. Kıbleyi arkada bırakıp, ayak tarafında, ayakda durmak efdaldir.

Hazret-i Alî “radıyallahü anh” buyurdu ki, (Namâzda ayakda iken okunan Kur’ân-ı kerîmin her harfi için yüz sevâb verilir. Namaz dışında abdestli okuyunca, her harfi için yirmibeş sevâb verilir. Abdestsiz okuyunca, on sevâb verilir. Yürürken ve iş yaparken okuyunca, dahâ az sevâb verilir.)

 

Bizimle iletişim geçin.

İletişim

Hanımlara Rehber Bilgiler

     Görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir! Amacımız size her zaman daha iyi hizmet verebilmektir.

     Bizimle paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ya da şikayetiniz varsa ilgili "İletişim Formu"nu doldurarak bize iletebilirsiniz. Bildiriminizi en kısa sürede değerlendirip size geri döneceğiz.

Takip Edin!

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve e-posta yolu ile iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Formu