Güzel Dinimiz İslamiyet

Hayızla İlgili Sual ve Cevaplar

1. Sual: Kadın özürlü iken de Safâ ile Merve arasında sa’y yapabilir mi?

CEVAP: Evet.

2. Sual: Hayızlı temizlenince, ölene kadar herhangi bir ayda tavaf yapabilir mi?

CEVAP: Evet. Fakat geciktirmemelidir.

3. Sual: Ramazanı tam tutabilmek ve haccı zamanında yapabilmek için ilaç almak câiz mi?

CEVAP: Câizdir. Ama geciktirmek lâzım değildir.

4. Sual: Hayızlı bir kadın rüyada ihtilam olursa yıkanması gerekir mi?

CEVAP: Yıkanması gerekmez, ama yıkanırsa iyi olur. Hayzı bitince tekrar yıkanır. Hayızlı iken tırnak kesebilir, saç kesebilir, fakat ihtilam olduktan sonra cünüp olacağı için bunları yapamaz, yaparsa mekrûh olur.

5. Sual: Hayzlı iken kesilen tırnağı ve dökülen saçları guslederken yıkamak gerekir mi?

CEVAP: Hayır, gerekmez. Hayzlı iken tırnak kesmek câiz, cünüp iken tırnak kesmek mekrûhtur.

6. Sual: Cünüp bulunan eve rahmet melekleri girmez. Hayızlı bulunan eve de girmez mi?

CEVAP: Hayızlı bulunan eve girer. Hayzı bitince yıkanmazsa, o zaman girmez.

7. Sual: Prezervatif kullanarak veya bez sararak hayz hâlinde cimâ haram mıdır?

CEVAP: Evet haramdır.

8. Sual: Hayz hâlinde cimâ haramdır. Bu haramın cezası nedir?

CEVAP: Hanefî mezhebinde ceza gerekmez. Sadece tevbe ve istiğfar gerekir.

9. Sual: Bir kadın, hayz veya nifâs hâlinde iken kılamadığı namazları, kazâ etse câiz midir?

CEVAP: Mekrûhtur. Abdestte başın tamamını mesh etmek sünnet iken, başı yıkamak mekrûh olduğu gibi, hayzlı iken kılamadığı namazları kazâ etmek de mekrûh olur. [Bahr]

10. Sual: Akşama 5 dakika kala hayzım kesilse, yıkanıp ikindiyi kılamasam kazâ gerekir mi?

CEVAP: Yalnız gusl abdesti alıp elbisesini giyecek kadar zaman olur da, Allahü ekber diyecek kadar fazla zaman kalmazsa kazâ etmesi lâzım olmaz. Tekbîri söyliyecek kadar da zaman olursa, ikindiyi kazâ etmesi de lâzım olur.

11. Sual: Öğle namazının çıkmasına yarım saat varken hayzı başlayan kadın, öğleyi kılmamışsa, o namazı kazâ etmesi gerekir mi?

CEVAP: Bir namazın vakti çıkmadan önce hayz gören, bu namazı kazâ etmez. Çünkü namazın farz olması, vaktinin sonunda temiz olmaya bağlıdır.

12. Sual: (Kuşluk namazına devam eden şehid olarak ölür) buyurulduğu için, kuşluk kılıyorum. Dün kuşluk kılarken hayz oldum. Temizlenince bu namazı kazâ etmem gerekir mi?

CEVAP: Kuşluk da, vaktin sünnetleri gibi nafiledir. Kuşluk veya sünnet kılarken hayz olan kadının, bu namazları kazâ etmesi vâcibtir. Ama vaktin farzını kılarken, hayz olsa kazâ etmez.

13. Sual: Nafile oruç tutarken hayız başlasa, bu orucu kazâ etmek gerekir mi?

CEVAP: Evet kazâ etmek vâcib olur.

14. Sual: Kefaret gerektiren bir sebeple orucum bozulsa, daha sonra hayz olsam, ne gerekir?

CEVAP: Kazâ gerekir, kefaret gerekmez. [Tahtavi]

15. Sual: Ramazan orucunu tutarken gündüz hayz başlasa, yiyip içmek gerekir mi?

CEVAP: Evet yiyip içmek gerekir. Hayızlı iken oruçlu gibi durulmaz. Hayızlı iken oruç tutmak haram olduğu için, sabahtan akşama kadar oruçlu gibi durmak da haramdır.

16. Sual: İslâm Ahlâkı 225.ci sahifede ; “Bir önceki âdeti 5 kan 55 temiz olan bir kadın; 5 kan, 54 temizlik, 1 kan, 14 temizlik, 1 kan olsa, ortadaki 1 kan günü, temizliğin son günü olur. 14 gün, nakıs temizlik olduğundan, kan günleri olur, bunun başdan 5 günü hayz olur. Âdetin zamanı ve sayısı değişmez” buyuruluyor.

14 gün, nâkıs temizliğin başlangıcında normal abdest alıp namazını kılmaya başlıyan kadın, 15. gün kan gelince ilk 5 günün hayz olduğunu anlıyor. Hayz sayılan bu günlerde kıldığı namazlar, hükmen hayz olması hasebiyle sahih olmuyor.

CEVAP: Evet. İlk 5 günü hayzdır. Kıldığı namazlar sahih olmaz, hayz hâlinde geçen namazlar kazâ edilmez.

17. Sual: Yukarıdaki sualin cevabına göre; hükmen hayz sayılan 5 günden sonraki kılmaya devam ettiği 9 günlük namaz; kabul oluyor mu, kazâ edecek mi, kazâ edecekse, gusl abdesti alarak mı kazâ edecek?

CEVAP: 5 günden sonrakileri guslederek kazâ edecek. Çünkü o günler hayzlı değildi, temizim sanarak kıldı. Gusül ederek kılmışsa kazâ etmesi gerekmez.

18. Sual: Bir kadın, nafile namaza veya nafile oruca başladıktan bir müddet sonra, hayz görse, hayzı bitince, elinde olmayan semavi bir sebepten dolayı, namaz ve orucu bozulduğu için, bunları temizlenince kazâ etmesi gerekir mi?

CEVAP: Evet gerekir; yâni bu nafile namazla, nafile orucu, kazâ etmek vacibdir. Eğer, farz oruca niyet ettikten sonra, hayz görürse, bu orucu kazâ eder. Ama farz namaza niyet ettikten sonra hayız başlasa, namazı kazâ etmez. Çünkü namaz affedilmiştir. [Redd-ül muhtar]

19. Sual: Hamileden gelen kan, hayz mıdır?

CEVAP: Hanefî mezhebinde istihâza, yâni özürdür. Namazını kılar, orucunu tutar. Mâlikî’de ise, hamileden ve doğumdan önce gelen kan hayzdır. Mâlikî’yi taklit eden kadın, bu kanlı günlerde, orucunu tutar, fakat namaz kılmaz. Namazını daha sonra kazâ eder.

20. Sual: Hayzım kesilince, bunun hayz mı, yoksa sarı akıntı mı olduğunu bilemiyorum. Hayz sanarak namaz kılmasam veya hayz olduğu hâlde akıntı sanarak, namaz kılsam, günâh olur mu?

CEVAP: Kasıtlı olmadığı için günâh olmaz.

21. Sual: Âdeti 23 temiz 5 kan olan, şimdi yine 23 temiz günden sonra, 5 kan ve 1 temiz, sonra, 7. ve 13. günleri kan gelse. Ne yapması gerekir?

CEVAP: Kan 10 günü geçtiği için, istihâza var demektir. İstihâza olunca çakışan günlere bakılır. Çakışan gün yoksa, eski âdeti geçerli olur. Çakışan gün de, eski âdeti de 5 gün olduğu için, yine âdeti 5 gün olur. 7. ve 13. gün gelen kan istihâzadır. Eğer 7. gün hayz sanılıp namaz kılınmamışsa, kazâ edilir.

22. Sual: Bir kadın, gece temiz yatıp, uyanınca, çamaşırında kan görse, hayzı ne zaman başlar?

CEVAP: Gördüğü andan itibaren hayzı başlamış sayılır. İsterse hayzı gece başlamış olsun fark etmez. Meselâ, gece yatsıyı kılmadan yatıp, güneş doğduktan sonra uyansa, hayzı gece başlamış olsa bile, o günün yatsı ve sabah namazını, temizlenince kazâ etmesi gerekir. Çünkü hayzı güneş doğduktan sonra başlamış sayılıyor.

23. Sual: Hayzlı iken yatıp, uyanınca temiz olduğunu gören bir kadının, hayzı ne zaman bitmiş olur?

CEVAP: Yatarken bitmiş olur. Yatsı namazını kılmadan önce yatıp, sabah namazı vaktinde uyansa yatarken, hayzı bitmiş sayılacağı için, yatsı namazını kazâ etmesi gerekir.

24. Sual: Bir kadın, temiz yatıp uyanınca kürsüfünde kan görse, hayız o anda mı olur?

CEVAP: Hayız gece başlasa bile, uyanıp gördüğü andan itibaren hayızlı olur.

25. Sual: Hayızlı yatıp, uyanınca temiz olduğunu gören kadının, yatarken mi hayzı bitmiş sayılır?

CEVAP: Evet.

Bizimle iletişim geçin.

İletişim

Hanımlara Rehber Bilgiler

     Görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir! Amacımız size her zaman daha iyi hizmet verebilmektir.

     Bizimle paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ya da şikayetiniz varsa ilgili "İletişim Formu"nu doldurarak bize iletebilirsiniz. Bildiriminizi en kısa sürede değerlendirip size geri döneceğiz.

Takip Edin!

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve e-posta yolu ile iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Formu